Städtips som underlättar din vardag

Städtips för att förbättra ditt liv

Jag letar alltid efter bra tips och trix, och städtips är knappast ett undantag. Det finns faktiskt människor som verkligen gillar att städa. Vissa av mina bästa vänner är städare, och kanske känner du också några av dessa slags personer. För oss andra dock, så är tanken på att spendera hela dagen eller hela helgen med att städa huset sällan något som gör oss glada. Vi kan komma på massor med andra saker att spendera tiden på, och gör det också ofta… och skjuter då upp städningen till den grad att den till slut blir överväldigande.

städtips som är smarta och effektiva
Städa smartare

Vi tycker alla om att hitta sätt som gör våra liv lättare, att hitta nya sätt att göra saker på eller ett nytt sätt att tänka. Det gäller städning också. För oss som inte gillar att städa så kan det vara en stor hjälp att få några städtips som kan göra vårt liv om än bara lite enklare.

Det finns två städtips som jag gillar mest att lära människor. De är verkligen grunden för en snabb och effektiv städning, och om du använder dig av dem när du utför dina sysslor, så kommer du att spendera mindre tid med städningen och ha ”roligare” när du gör det. Ok, roligt kanske är fel ord… men du kommer inte svimma av tristess i alla fall.

Tips – Eliminera Oordning. Att ha bara det minsta lilla stökiga, röriga hus eller arbetsrum är det första hindret till ett effektivt städschema, men det ligger dessutom mer i det än så. Stor oordning hindrar oss från att ens börja städa. Att se flera högar med böcker ända upp till taket överallt eller papper spridda över hela huset har en avtändande effekt på oss. Men å andra sidan, om vårt hem är vårdat och i ordning är vår attityd mot städningen mycket mer positiv och vi är villigare att ta tag i våra städsysslor.

Om det ser ut som en bomb har exploderat i ditt hem, spendera då lite tid med att skapa ordning i röran först innan du börjar städa. Plocka upp och lägg bort kläderna, gör upp med pappersmonstret, kasta bort all reklam, organisera viktiga dokument och kör bort till återvinningen! När du väl har dina saker i ordning kan du börja med själva rengöringen.

Tips – Uppifrån och Ner & Vänster till Höger. Även professionella städare kan göra detta fel. Jag har studerat professionella städföretag förut och blivit förvånad över hur INEFFEKTIVT de arbetat. Kanske är det detta som saktar ner dina städinsatser också, och som gör sysslan svårare än vad den behöver vara.

Rengör uppifrån i rummet och ner. Från taket till golvet, och från vänster till höger. Följ detta mönster för att se till att du inte jobbar dubbelt någonstans samt att inte något missas.

Oavsett om du gillar att städa eller inte, så kommer ditt liv bli bättre om du använder dig av dessa städtips, genom att städningen blir enklare och tar bara hälften så länge.

Naturlig rengöring för allergiker – undvik allergiframkallande ämnen

Naturlig rengöring för allergiker

När man lider av allergier kan vardagsrengöring vara en utmaning. Många vanliga rengöringsprodukter innehåller kemikalier och parfymer som kan utlösa allergiska reaktioner. För att undvika dessa problem kan man istället använda sig av naturliga rengöringsmetoder och produkter som är skonsamma för både människor och miljön.

Varför välja naturlig rengöring?

Att välja naturliga rengöringsprodukter är ett klokt val för allergiker. Kemiska rengöringsprodukter kan innehålla allergiframkallande ämnen såsom ammoniak, klorin och parabener. Dessa ämnen kan irritera luftvägarna och orsaka hudirritation. Genom att använda naturliga rengöringsprodukter kan man undvika dessa potentiella allergiframkallande ämnen och minska risken för allergiska reaktioner.

Naturliga rengöringsmedel att använda

Allergivänliga rengöringstips

För allergiker är naturlig rengöring ett viktigt sätt att undvika allergiska reaktioner och främja en hälsosam miljö. Genom att använda sig av naturliga rengöringsmetoder och produkter kan man undvika de potentiella allergiframkallande ämnena i konventionella rengöringsprodukter. Så nästa gång du tar fram rengöringsmedlen, överväg att använda naturliga alternativ för en renare och friskare miljö.

Skapa din egen rengöringsspray

 • 1 del vitvinsvinäger
 • 2 delar vatten
 • 5-10 droppar eterisk olja (valfritt)
 1. Häll vitvinsvinäger och vatten i en sprayflaska.
 2. Om du vill ge din rengöringsspray en fräsch doft kan du tillsätta några droppar eterisk olja, till exempel citron, lavendel eller tea tree-olja.
 3. Skruva på locket på sprayflaskan och skaka väl för att blanda ingredienserna.
 4. Spraya på ytor som behöver rengöras och torka av med en trasa eller svamp.

Naturlig rengöring för olika ytor

Kök

 • Rengör kakel och bänkskivor med en lösning av ättika och vatten. Spraya på ytan och torka av med en fuktig trasa.

 • Ta bort fettfläckar på spis och ugn med en pasta av bikarbonat och vatten. Applicera pastan på fläcken, låt verka i några minuter och skrubba sedan försiktigt med en trasa.

Badrum

 • Rengör badkar och handfat med citronsaft. Gnugga citronsaft på ytan och låt verka i några minuter innan du sköljer av med vatten.

 • För att ta bort kalkavlagringar i toaletten kan du använda ättika. Häll ättika i toaletten och låt verka över natten. Borsta sedan med en toalettborste och skölj.

Golv

 • För trägolv kan du använda en lösning av vatten och mild diskmedel. Moppa golvet med den här lösningen och torka sedan av med en torr trasa.

 • För kakelgolv kan du använda en lösning av ättika och vatten. Moppa golvet med den här lösningen och torka av med en torr trasa.

Avslutande tankar

Att använda naturliga rengöringsmetoder är inte bara bra för allergiker utan också för miljön. Genom att göra dina egna naturliga rengöringsprodukter och undvika kemiska produkter kan du skapa en hälsosammare och mer hållbar miljö i ditt hem. Prova dessa naturliga rengöringstips och upptäck fördelarna med en renare och friskare miljö.

typer av städtjänster städföretag erbjuder

Professionella städtjänster – olika typer av städservice som är tillgängliga

Professionella städtjänster kan hjälpa både bostäder och kommersiella anläggningar. Det är mycket viktigt att upprätthålla renligheten i ett hem, ett kontor och andra platser vi trivs och använder. Renlighet är något som gör våra liv och jobb mycket enklare. Men på grund av vissa problem sätts ofta uppgiften att städa och organisera våra utrymmen åt sidan. Oavsett vad som hindrar dig från att städa ditt hem eller kontor, kan du alltid lita på professionella för städhjälp.

Olika typer av städtjänster

Nedan följer några av de olika städtjänsterna som du kan anlita en rekommenderad städfirma i Visby för.

Allmän hemstädning

Det handlar om att sopa och moppa golvet. Köksdiskar och handfat rengörs också. Möbler kommer att dammas av och sättas i ordning. Det finns också några hushållsarbetare som kan utföra mindre hushållsreparationer och laga mat utöver allmänna rengöringsuppgifter. Det är ditt val om du ska anlita någon till att göra städningen regelbundet eller anlita en städfirma som kommer vid behov.

Tvättning

Förutom att städa ditt hem finns det också städtjänster som erbjuds för att tvätta, vilket i huvudsak är en rengöringsuppgift. Det här alternativet sparar dig tid för du slipper själv ta hand om alla din tvätt. Istället kan du anlita en tvätthjälp som besöker ditt hem minst en gång i veckan för att tvätta och rengöra kläder, sängkläder, gardiner, madrasser, etc. Vissa tvätthjälpare kan också erbjuda viknings- och strykningstjänster.

Mattrengöring

Rengöring av mattor kan vara utmanande och tröttsamt, således är ditt bästa och mest praktiska alternativ helt enkelt att anlita någon att göra det åt dig. Det är då också ditt val om du bara vill att mattan ska dammsugas, kemtvättas, rengöras med maskin, sköljas eller rengöras. Kemtvätt gör att du kan förvänta dig att mattan blir helt torr. Skumrengöring innebär schamponering och kemtvätt. I kommersiella byggnader är maskinrengöring idealisk eftersom den här metoden innebär enbart ett underhåll av mattorna för att bibehålla ett bra utseende. Om du vill att din matta ska vara grundligt rengjord kan du välja ångrengöring eller varmvattenutvinning som inte bara tar bort smuts, utan också de mikrober som döljer sig i mattan.

Fönsterputsning

En annan rengöringsuppgift som du förmodligen bara borde överlåta till proffs är att rengöra fönster. Sopning och moppning kan vara en uppgift som du enkelt själv kan utföra, men fönster (särskilt högre och glasfönster) skulle kräva mer energi och arbete. Det blir inte bara glaspanelerna som rengörs, utan även ramarna.

Poolrengöring

Att ha en swimmingpool hemma kan vara en stolthet och glädje, men inte när det gäller att rengöra och skrubba den för att avlägsna smuts. Då är det bra att det finns människor som du kan ringa och anlita för att göra den här uppgiften åt dig. De kan skrubba plattorna och se till att poolen är ren, säker och hygienisk igen för din familj att använda.

Vaktmästeri

Vaktmästare behövs vanligtvis av kommersiella och industriella anläggningar. På kontor, köpcentrum, sjukhus, skolor etc. är vaktmästare ofta anställda för att hjälpa till med att städa anläggningarna. De behövs för sopning och moppning av golv. Vaktmästare anställs också för tömning av papperskorgar. De är också nödvändiga för att upprätthålla saniteten på toaletter och duschar.

anlita en städfirma i visby som tar hand om städningen av ditt hus

Att anlita en städfirma eller städa själv? Fördelarna med att anlita ett städföretag

Att städa kan vara en jobbig uppgift särskilt för de personer som inte har tid med det på grund av deras upptagna livsstil. De flesta kommer hem sent nu för tiden och är trötta efter en hel dags arbete, och har inte riktigt tid med att städa sin lägenhet eller hem. En lösning på deras städproblem är att anlita en städfirma, men det kan vara rätt dyrt för de som är på en tight budget. Om du är en av dem som har nyss nämnda budget så borde städa på egen hand vara den perfekta lösningen för dig. Men, är det verkligen värt både tiden och mödan?

Fördelarna att anlita en städfirma

Att själv städa sin lägenhet eller hem verkar vara den mest idealiska lösningen för att spara in lite extra pengar eftersom att anlita en städfirma kan vara lite för dyrt för dig. Det enda problemet är att du måste bestämma ett särskilt datum för när du måste ta tag i städningen. För någon så upptagen som du själv skulle du verkligen vilja spendera den lediga dagen med att städa istället för att få en dag att helt slappna av på?

Även fast det kanske är ytterligare en kostnad för dig så är det nog en bättre idé för dig att anlita en städfirma. Det kommer att vara fördelaktigt för dig på så sätt att du inte behöver spendera hela dagen med att städa, utan kan istället bara slappna av och ta en paus från ditt annars så upptagna liv. En städfirma i Visby är också perfekt för dig om du vill få ditt hem städat med en regelbundenhet. Städfirman vet de bästa städmetoderna och har de nödvändiga materialen för att göra städningen mycket enklare.

De flesta städfirmor erbjuder ofta månadspaket som de har rabatterade priser på. Du kan också välja en städplan som innebär städ två gånger i veckan, en gång i veckan eller till och med tre eller två gånger i månaden. Du behöver inte längre stressa över att hitta ett särskilt datum som fungerar för dig att städa på.

Även om det är en kostnad som ska in i din budget så kommer det med säkerhet hjälpa dig att hitta tid till att slappna av, eller till och med arbeta med andra projekt. Om du fortfarande vill städa själv så bör du också vara medveten om den extra stress du kommer att ställas inför när du ska städa. Kanske är det bättre att lägga undan någon tia varje arbetsdag och sedan använda dem följande månad till en städfirma.

Rengöring av badrum – Smarta städtips

Det finns 5 platser i badrummet som måste underhållas regelbundet för att vara sanitära och rena. Golv, bänkar, diskbänken, dusch/bad och WC. Med normala städprodukter och ett veckoschema så kan ditt badrum kännas rent och fräscht för både dig och dina gäster.

Tips om korrekt städning av ditt badrum

så rengör du alla delar av ditt badrum snabbtSkura golven för att få bort hår, skräp och damm från sprickor och hörn är en sak som du bör göra regelbundet. Hår faller på golvet varje dag. Män som rakar sina skägg får det på golvet, samma som när du borstar håret. Det är oundvikligt och det kommer att hända. Hår i kombination med smuts, damm, smink och allt annat gör att du kan få en äcklig sörja som inte är fräsch. Använd ett bra blekmedel och en skurborste för att få bort det på svåråtkomliga platser. Skura sen golven så de blir ordentligt rena.

Tips: Använd Badrumsmattor och mattor för att hålla ditt badrumsgolv rena längre!

Bänkar och diskbänken är viktigt att hålla rent tillsammans. Ditt handfat har mycket smuts och bakterier som kan gro i tandkräm och hårprodukter. Du tvättar händerna här och du spottar i handfatet när du borstat tänderna. Smuts och allt som är på dina händer och ansikte kommer ner i handfatet. Det är viktigt att du rengör handfatet och diskhon ordentligt varje vecka. Använda desinficerande våtservetter regelbundet för att få bort smuts och för att hålla handfat och diskhon rena.

Tips: Ha dina hårprodukter och smink på en duk så det inte hamnar på din bänkskiva. Glöm inte att rengöra din spegel också!

Dusch, badkar och toalett är förmodligen de smutsigaste platserna i badrummet. Det är dit vi går för att duscha efter en hård dags arbete. Alla använder dessa platser. Toaletten används dagligen och måste nästan göras rent dagligen också. Toalettstolen har många bakterier och det är klokt att rengöra den varje dag om möjligt. Ha några desinficerande våtservetter bredvid toaletten så den kan rengöras dagligen. Använd en bra borste och p rengöringsmedel för att rengöra toalettstolen. Samma sak med duschen. Duschen bör rengöras regelbundet eftersom våra kroppar och hår sköljs av där.

Tips: Rengör toalettstolen, duschen och badkaret med starka rengöringsmedel en gång i månaden för att se till att det inte finns några bakterier i dem.

Allt är inte förlorat med ett smutsigt badrum. Vissa badrum har hemsk planritningar som gör det svårt att städa effektivt. Det finns trasiga plattor som får smuts att fastna i dem eller så blir rören igensatta och saker börjar att gå sönder. Att möblera om badrummet kan vara en bra ide om det kan underlätta städningen. Du kan byta ut saker i badrummet som blir lätta att städa, du kan också göra det grönt och vackert med växter och prydnadssaker.